FolLoW bY eMaiL

Sunday, 4 November 2012

senior vs junior

salam
malam nie aku tiba2 teringat kat isu2 semasa
yg kedengaran dua tiga menjak nie
soal hubungan senior n junior
ape yg nak jadi isu sangat sebenarnya??

ada yg cakap junior tak hormat senior laa
then ada pulak kata senior tak suka junior
nak buli2 bagai
sebenarnya kan bagi aku lah
personally
isu2 macam nie tak patot timbul
kita kan student degree UKM
antara universiti terunggul di Malaysia
kenapa still berfikir macam kanak2 tadika??
be matured frenz....

kita hidup dalam satu komuniti
dalam tempat dan suasana yg sama
perlu ke nak bergaduh bermasam muka semata2 isu junior senior nie??
term senior n junior 2 perlu
but just bagi membezakan la antara student baru n lama
umur pown berbeza kan
so ada tua ada muda
n adatlah yg muda kena hormat yg muda
tapi bila penghormatan itu sikit demi sikit mula terhakis dari hati
mula lah timbul pelbagai isu tak puas hati
yg sepatutnya menguatkan kita
kamu melayu bukanlah minoriti di sini
namun kenapa kita seolah2 berpecah
tepuk dada tanya lah iman masing2

isu tegur menegur pula
bukanlah WAJIB junior tegur dulu
knon kena hormat senior kan
apa salahnya senior jek yg tegur dulu
maybe si junior 2 tak perasan kehadiran senior
mata orang2 kadang2 macam pandang kita
tapi pemikiran die melayang entah ke mana
so pandang macam tembus jek
sekali pandang nampak macam kurang sopan laa
kita lalu depan die tak tegur
so apa lah salahnya kita senior nie
berlapang dada
tegur dulu
tapi kalau pas tegur still wat tak kenal
or tak mmberi respons
2 memang nak kena wat ala2 row call laa kot
kasi brain wash skit...
heh3

tapi usahlah jadikan isu besar sangat
ke mana pergi professional kita
yg dituntut agar setiap bakal pharmacist untuk ada
ke tepi kan isu emosi
terutama dalam hal melibatkan kelas dan pentadbiran
ingatlah kawan2
what goes around will comes around....=)

*just peringatan dari saya yg lebih layak diingati dari mengingati...
=)
salam

No comments:

Post a Comment