FolLoW bY eMaiL

Thursday, 20 June 2013

kenangan2.....

salam
tak kiraaaaaaa
nak sambung menaip jugak
heeeeeeeee
padahal kerja berlambak tak siap
haish3
#ketukkepalasendiri
alang2 bersendirian nie kan
kalau ada diorang hilang fokus aku nak menaip
yelah,nak bercerita n menaip nie kena amik feel skit
segan sebenarnya kalau menaip depan orang
hohohohohoh
#sesuaikerjabelakangtabir
=P

dulu,after abih UPSR,duk fikir takmau masuk sekolah menengah
sayang kan kawan2 n sekolah rendah lagi
hehe #takmatang
tapi ayah cakap,kehidupan memang macam tu
kena sentiasa move on
kalau asyik di takuk lama,macam mana nak maju
n kalau semua fikir macam tu
taknak besar2,tak berkembang lah manusia nie
hehehehe
pergghhhh aku ingat lagi ayat ayah aku dulu!!!!
dah 10 tahun kot!heeeeeeeee

so masuklah aku ke sekolah menengah
sekolah menengah agama al-ihsan
aku dah kenal lama sekolah nie
sebab maksu aku yg tua 12 taun jek dari aku
pown sekolah ihsan
dari form 1 sampai lah form 5
n seingat aku lah,pernah lah jugak beberapa kali
aku ikot atuk aku anta n ambik maksu aku dari sekolah
kelas tambahan kot ....dlm kepala aku time tu...cantiknya sekolah nie!
n aku tertarik ngan uniform yg maksu ak pakai
tudung labuh putih,baju berkancing pown warna putih
n kain hijau
siap aim nanti nak masuk sekolah sama ngan maksu
wawawawawawawawa
#semangat!

so after UPSR
dengan semangat nya aku ambik borang nak masuk skolah ihsan nie
siap ada interview kot
arwah atuk ak semangat terlebih cucu sulung masuk skolah menengah
memang takde bantahan langsung pown bila mak ayah suruh ak masuk sekolah tu
sebab kan ada certain budak2 terpaksa masuk
sekolah agama
takot tak sesuai ngan jiwa
tu lah yang aku selalu dengar dari junior2
n even kawan sekolah rendah aku dlu pown cakap macam tu
bila aku ajak masuk sekali
hmmmmm ikotlah pilihan masing2
=D

aku memang sentiasa kagum ngan maksu aku kot
dari dia sekolah menengah
sampai lah ke U
tapi dia UIA
n aku plak tak minat masuk UIA
wawawawawa
bukan2...sebab aku da masuk matrik kot
peluang masuk UIA mmg takde
sbb UIA tak amik dak matrik
fine3!
#tetibaemo

sebab tu lah ak dengan rela nya masuk sekolah tu
adik2 aku lagi lah,duk ikot ak semua tu plak
senang...satu sekolah,bley aku pantau semua
hahahaha
n ternyata aku percaya la kalo nak lepas diowang blaja jauh2
insya Allah tak mudah terjebak ngan mende2 tak elok tu
lindungi kami semua Ya Allah....
kalau adik lelaki pulak,hafiz dah masuk sekolah tahfiz...
skang dah masuk tahun kedua dia belajar kat situ
insya Allah jugak la tu...
jadi pembimbing kami2 la nanti
hehehe
hakim jela yg samar2 ag jalannya
tapi tak lama da kot
taun depan da UPSR
pastu katanya nak ikot jejak langkah abang dia
alhamdulillah..lega arwah ayah di 'sana'....=)

haaa kembali pada cerita aku masuk ihsan nie
hmmmmm time form 1,mula2 tu ak macam terkejut jugak laa
sebab banyak rupanya peraturan
antaranya....
baju n kain kena buat guna kain cotton,kain lembut2 diharamkan
tudung labuh tu bukan sebarangan labuh
ada ukurannya
salah ukuran kena beli or buat baru
kalo tak kena denda
perempuan xley pakai jam besar2
kena pakai alas baju
n kain dalam sekali
siap kena check kot time perhimpunan
tiga tahun jugak asyik kena 'raba' ngan pengawas
sebab start form 4 aku plak jadi tukang 'raba'...wawawawawawa
keronsang tudung pown takley pakai
anak tudung kena warna putih sahaja
ape lagi ea....hmmmmmmm tu baru bab pakaian
dengar macam leceh kan
mula2 aku fikir macam tu jugak
even aku tak merungut kuat2 macam certain kawan2 ak
tapi as long as aku go through life kat sekolah tu
naik form 2 n form 3
aku dah faham sebab2 setiap peraturan tu
yelah,cikgu2 buat pown bukan saje2 nak seksa student
mestilah bersebab....hohohohohoho
n semuanya disebabkan aurat.....
demi memelihara maruah seorang wanita
ihsan buat segala peraturan yang dianggap remeh oleh studentnya
huuuuuuuuuuu
bila ak perhati budak sekolah menengah harian lain
pakai baju putih kain licin
tanpa baju alas
memang seksi weh!!!!
satu lagi,sekolah aku sebelah pantai
so paham2 jela cane keadaannya bila time2 angin datang kan
banyak kali jugak tudung hampir2 tercabut
waaaaaaaarrghhhhhhh
nightmare tuuu....hohohohohoho

mula2 masuk kelas kitowang dak perempuan berebut lah nak duduk depan
macam ala2 sekolah rendah dulu
sape cepat dia dapat tempat duduk
n ak paling tak suka duduk belakang dak laki
sebab diowang tinggi
*tapi time sekolah rendah kita semua sama tinggi jek kan????ngeh3
tiba2 masuk pengawas senior yg bertugas kat kelas ktowg
disuruh kami dak perempuan ke belakang
n dak laki kena duduk depan
what the......??????
pasal nie pown aku macam tak setuju awal2
mula2 time form 1 form 2 okay laa kot
naik form 3,form4 nanti tak ke diowang tinggi berganda2 dari ktowang
cane nak nampak papan putih tu???huuuuuuuuu

itu yang ak  fikir awal2 laaa
macam tadi jugak
peraturan nie pown ada sebabnya
ce teka???hehehehehehe
sebab ape lelaki kena duduk depan,perempuan duduk belakang..
n peraturan nie wajib semua kelas patuhi!!
hohohohohohoh

sebabnya........untuk tujuan keselamatan n memelihara kehormatan juga
bila duduk budak perempuan besenya akan angkat baju nye
yelah,takot berkedut
or kotor
cuba bayang kalau laki duduk belakang
tiap kali dak perempuan bangun
'tayangan perdana' free2 jek dapat
dua2 dapat dosa
haaaaaa tu lah hikmahnya peraturan tu
satu lagi....umur2 macam nie kebanyakan budak perempuan mula baligh
adatla awal2 tak reti nak handle or jaga
kes2 bocor berleluasa kot
tak ke malu kalau bangun2 dak laki nampak dulu ada tompok merah kat kain or baju
huuuuuuuuuuuu
at least kalau perempuan kat belakang,main bisik2 jela pastu menyelinap keluar dari kelas
ikot pintu belakang ke tandas
kan selamat dari dapat malu......hehehe
pastu kalau dak perempuan nak tidor baring kepala atas meja pown takde lah segan
xde pemerhati dari belakang
sebaliknya kita yg memerhati dak laki tidur terlentang sampai kuar air liur basi kat depan tu haa
hahahahaahahaha

satu lagi alasan yg paling kukuh n ak suka....
lelaki kan pemimpin...perempuan rakyat or pengikut or yg dipimpin
adat nya pemimpin or ketua haruslah berada di depan
mana ada pemimpin menyorok di belakang rakyatnya
die yg harus tampil dulu walau apa2 hal
rasa tanggungjawab itu lah yg cuba diterap dalam diri setiap pelajar lelaki ihsan
even dalam family pown lelaki ketua kan
perempuan/isteri adalah pembantu or orang yg berada di belakang ketua tersebut
tu lah kot konsep nye...nak senang cerita laa..heeeee

naik form 2 ak kenal kawan baik lelaki yg paling rapat sampai sekarang
pian...wan mohd suffian...
time tu tak rapat pown
setakat classmate
tak bertegur pown!
dah masuk form 4 baru la start tegur2 n rapat
tambah rapat bila dia duduk depan aku dalam kelas
n kami gi kelas tuisyen yg sama
dia kapel plak ngan kawan baik ak jugak
bertambah la rapat
hehehee
tapi even dia dah clash sekarang
kami tetap rapat
=D

form 3 aku kenal kawan baik perempuan yg paling rapat la time sekolah menengah
wan....or wan fathi hatim diyana
heeeeee
start rapat time form 3 after ak naik kelas dari kelas kdua time form 2
ke kelas pertama time form 3
tahun tu la aku bertukar jadi pendiam
sebab seram duduk dalam kalangan budak2 bijak pandai
hohohohoho
dah la siap ada satu geng nie memang femes laa satu sekolah
cantik2 pandai smua
n aku tak masuk pown group tu
wawawawawawawa
bukan takmo
tapi tak pandai n segan
so ak just duk diam2 kat belakang kelas
hmmmmm tu yang aku kenal wan
hehehe

form 4,ak terpilih masuk kelas sains
4 al-farabi 2
ada dua kelas al-farabi a.k.a af
af1 n af2
tapi time tu tiada beza pown antara dua kelas tu
kami 8 orang yang dapat 9a PMR
dipecah kpada dua
sama rata...begitu jugak bagi mereka yg dapat 8a n 7a
mula2 ak af1....lepas beberapa minggu,ada pertambahan n pengurangan student
so bilangan dua kelas jadi tak seimbang
cikgu pown mula lah pilih2 nama nak serap masuk ke kelas sebelah
n ak terpilih!
hohohohoho
lega jugak
sebab wan kat kelas af2
hehhe
start time tu la ak duduk sebelah wan
sampai abih sekolah form 5
dia la kawan perempuan paling rapat ngan aku
kemana2 jek berdua
even kami berkumpulan sebenarnya,6 orang semua
kumpulan tu tertubuh start time form 4
n seperti yg dijangka
aku dah start bising semula
wawawawawawawawa

ahli kelas yang tak berubah dari form 4 sampai form 5
buat kami makin selesa n rapat
seronok
tambah pula bilangan kami yang sedikit
21 orang jek kot
9 lelaki 12 perempuan
adat kelas sains di sekolah ihsan
heheeheeehe
n dua2 tahun wan di sebelah aku
pian plak dua2 tahun duduk depan aku
selalu sangat lah study sama2
ingat lagi
ustazah nak buat kuis subjek Pendidikan Syariah Islamiah
sejam b4 kuis baru tahu!
puas la duk pulun
duk menelaah ngan en pian n wan laa time tu
tenang giler kelas sbb semua dah kecut
haha
n satu lagi kenangan
balik dari kem kepimpinan
time form 5
kelas kami daripada 21 org, hanya 6 org bukan pengawas
so boleh kata keseluruhan pergi kem tu
cikgu selalu cakap,masuk kelas nie nampak macam lautan
sebab biru sangat
hahahahaha
ahad petang kami balik dari kem yg giler penat tu
malamnya tu ada pulak kelas tambahan add-math
cikgu tu terpaksa buat sebab takde masa dah
esoknya ketua pengawas wajibkan semua datang kelas
pagi2 okay lagi kot
after rehat nak jejak ke pukul 2 tu kronik yg amat
semua pakat lentok
even aku yg tak pernah2 tidur dalam kelas pown dah lena time cikgu ada kat depan
n tak sedar pown cikgu tu keluar!errrrkkkk
pastu tambah parah lagi lepas cikgu tu keluar
semua pakat lentok
kelas sunyi yang amat2!!!!
lagi tambah lena aku
wawawawawa
haru bila bangun rupanya2 ada cikgu kimia duduk kat meja guru kat depan kelas
terpisat2lah kami semua bila dengar cikgu tu cakap dah lama cikgu masuk
tapi cikgu tahu semua penat ngan kem tu
nampak sangat letih n tak cukup tidor tu
so cikgu biarkan jela
bagi peluang kami rehat
petang nanti ada kelas tambahan lagi
waaaaaaa baiknya cikgu
terharu
n cikgu yang sama la baru2 nie pergi untuk selama2nya
Al-Fatihah dihadiahkan untuk cikgu Aisyah...

satu lagi kenangan kami yg melekat di hati aku
kami buat jamuan kelas
bukan akhir tahun taw
tapi pertengahan tahun
wawawawawa
tak menyempat nak tunggu akhir tahun ke hape
sape punya idea entah
tak keluar duit pown tak silap ak
masing2 bawak makanan dari rumah
mana yg duduk asrama pown bawak bekalan dari dewan makan
salah sorang classmate aku bawak bihun goreng
mak die saje2 hadiahkan
bergembiralah kami seharian tuuuu
kebetulan memang tak belajar hari tu
tak ingat kenapa....hohohohohohoho
yang jadi best bila semua sporting....siyes sampai skang aku ingat detik2 tu
maybe dah compatible kot dah dua tahun bersama
yelah dulu lain dari life kat u
even 4 taun tetap tak sama rapatnya tu
hmmmmm......

betol lah orang cakap
dulu kita selalu nak zaman sekolah cepat2 tmat
tapi bila dah lepasi zaman tu
kita akan rindu nak balik ke zaman tu
time tu lah kita belajar macam2
erti persahabatan
kerjasama
sayang menyayang antara kawan2
dalam masa sama sentiasa compete
dalam pelajaran laaa
hehehe
ngan macam2 kempen yg kami anjurkan bersama
termasuklah kempen anti-kapel
pian ketua kempen tu!wawawawawawawa
ramai tak puas hati sebab orang tahu dia kapel sbnanye
kontroversi jugak time tu....huhuhuhuhu
makwe dia a.k.a  geng ak tu plak adalah timbalan ketua pengawas!
hahahhahahaa
haru bila tengok ketua pengawas n timbalannya gaduh
punca?sebab kapel tu laaaaa
sebab cikgu tugaskan pengawas2 nie la yg banteras kegiatan kapel
hohohohohohohoho
lawak laaaaa bila ingat balik......
=D

dan sekarang....siyes aku rindu!!!!!!!!!
sorang lagi ak tak sebut
pasal hasbi
waaaaa terang tang tang aku sebut nama dia ea
hahahaha
bagi aku dia just crush kot
ak minat dia sebab kagum ngan keperibadian dia tu
maklumlah dengan memegang jawatan presiden badar
penasihat badan kepimpinan (pengawas)
apa entah lagi jawatan dia kat asrama tu
aku just kagum je kot
ak impress la kat dia
tapi tu jelaa
suka bersebab...mudah hilang kan bila hilang sebab?
hehehehehehe
so hal cinta2 nie ak tak belajar kat skola
siap pernah tanya wan, 'kapel tu ape weh?'
innocent giler weh time tu
errrkkkkkkk

tu la kot kenangan2 dulu2
banyak lagi
tapi macam yg aku cakap la
tak cukup tiga malam nak karang semua kenangan tu...
heeeeeeeee

sekian

salam=D

No comments:

Post a Comment