FolLoW bY eMaiL

Saturday, 29 December 2012

risikan seorang muslimah~~~


Ya Allah....
betapa besar kurniaan-Mu
Engkau kurniakan aku seorang sahabat
yg dapat mengesan kelalaian aku
dihadiahkan satu video
yg bagiku amat bermakna
'bagaimana seorang muslimah mahu mengenali bakal pasangan hidupnya'

nak menangis Ya Allah
aku dengar2 kata2 ustazah fatimah syarha ini
bila difikirkan
ya memang betol
itulah yang telah aku pelajari sejak dari bangku sekolah
namun mengapa aku lalai dan leka di sni???

aku mohon
Kau ambil semula hatiku
pelihara dan lindungi hatiku
sebagaimana yg telah dan selalu Kau lakukan
sebelum2 ini~~~~~~

p/s: tak dapat nak upload video,link jek dapat attach kat sini...
buat rujukan bersama~~

https://www.facebook.com/photo.php?v=112596988911945

Friday, 28 December 2012

taste dia bukan citarasaku

salam
tengok pada tajuk entry kali nie
agak2 nak cerita pasal apa??
mesti pasal cinta cintun monyet monkey sume kan
hohohohohohoho
umur macam aku nie dikira cinta monyet ke??
*menung kejap
hmmmmmmmm
entry ini dipublish kira2 dalam pukul 3 pagi
even orang satu kolej duk heboh pasal macam2 kes
pencerobohan laa,kecurian laa,rompak laa
alhamdulillah kes rogol dan bunuh belom pernah
hampir diculik pown pernah ada taw!
bahaya betol hidup kat tengah kota raya nie
macam2 orang pown ada
huuuuuuuuuuu
extreme pulak tu kesnye
hmmmmmmmm
tapi aku tetap berjaga lewat pagi
sorang2...=.=
yg pasti pintu kunci...
n tawakkal lah kepada Allah
insya Allah Dia jaga kita
=)

eh lari topik pulak
ape maksud ak taste dan citarasa tu
hehehe
sebenarnya tadi baru jek duk sembang2 ngan kawan
kat twitter n even dari petang tadi lagi
duk sembang sambil makan
ada sorang kawan ak nie
dah jatuh hati kat someone
hari nie adalah hari paling bahagia dia
no no no
bukan laki 2 pinang dia
huhuhuhuhuhu
tapi lelaki 2 approve dia jadi kawan kat fb
dengar macam remeh kan
tapi ak dapat lihat betapa bahagia nya dia
hehehee
aku pulak yg senyum meleret
sebab laki 2 pon bukanlah dlam kalangan kawan2 kami
tapi seorang DJ radio klasik fm
n komposer
bukan calang2 orang kot
dan kawan ak nie minat yg amat
jatuh hati cinta2 ke belum ak tak pasti laa
hati diaaaaa
hehehehe

cuma bila tengok laki 2
memang bukan taste ak
*bajet ko hot nak memilih macam 2
bukan laah
tapi kita as a normal human being
mesti lah ada some character yg kita suka
yg kena ada pada org yg kita suka
ada orang suka laki kulit putih melepak
badan sasa laa kena tough bagai
baru kelihatan boleh melindungi ea
heh3
that's why ak cakap taste orang lain2
kalau ak pulak totally different
aku tak suka yg kulit terlalu putih
pasal badan sasa ke tough ke
tak kesah asal iman dia tough
huhhhh!!!!
power sangat ke ayat 2?
heh3

kena la tough imannya
sebab nak pimpin ak yg tak berapa kuat nie
heeeeeeeeeeeeeeeeeee
ak tak suka yg terlalu hensem
yg muka cute2 nie
dan ak tak suka muka yg sekali orang tengok terus dipandang tak kalih2
takmo3!!
kalau macam 2 kes nya
alamatnya merana jela ak tiap2 masa
sebab setiap kali keluar semua mata nak pandang laki ak
tak secure tuu....
aikk??
bunyi tak yakin jek ngan diri sendiri......
teeetttttttttttttttttttttttttt

dah lama tak buat entry mengarut macam nie kan
heh3
btw nak tunjuk jugak gambar2 antara yg smart
at least pada mata aku laa
citarasa orang lain.....
itu masing2 punya pendirian...............

TADAAAA!!!!!!!!!
hahahahahhaa
zizan jek sebenarnya
heh3
logik jek kan kalo ak salah seorang peminat dia
heeeeeeeeeeee
maybe sebab aku suka laki yg pandai buat lawak kot
boleh buat aku gelak
hmmmmmmm....

zizan lagi!!!!!!!!!
even tak paham ngan ekspresi muka dia....
hmmmm


n zizan lagi!
hohohohohohoho
gila minat kat dia ko nie.....
at least die melayu Islam n orang ganu
errrrr
negeri sebelah
heeeeeee
ce tengok yg bawah nie.......
heh3


taraaaaaaaaaaa
tiba2 jek masuk mood korea
hahaha
okayyyyy
dia agak putih sebenarnya
tapi nie exception
sebab minat macam mana pown
memang tak laa dia yg aku pilih jadi pasangan hidup pown
hohohohohohoh
mau kena kejar ngan mak ak
huuuuu
tapi dia smart!
jdi wallpaper fon pown jadi laa
*nak balik rumah nanti kena tukar
nati mak marah
*nakal sungguh~~~~
heh3

Thursday, 27 December 2012

bukan aku~~

salam
perut yang kenyang induce mata tutup
kan3?
sape setuju angkat kaki!
hohohohohohohoho
okay,sebab aku setuju 100% maka ak kena elak hal itu
so berblogging kejap
heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

dua tiga menjak sibuk nak prepare untuk final nie
buat aku tak fikir mende lain selain study
yeke?????
hmmmmmm,ade lah sikit perkara lain
tapi hal satu nie yg aku dah lama tak terlintas
bukan tak fikir
tapi malas nak menyemakkan kepala buat masa sekrang
namun ia datang pulak tiba2 semalam
aishhhhh
mungkin adalah lebih baik ak tak nampak apa2 berkaitan hal nie
hmmmmmmmmmmmmmm

ia buat ak terduduk dan berfikir
mungkin betul apa yang pernah aku fikir sbelum ini
cuma ak yg kurang cerdik
nak jugak tipu diri sendiri
sedarlah alyaa
kau tak layak~~~~~~~

cinta itu satu anugerah
namun bukan semua orang mampu milikinya
tak semua boleh kecapi bahagia itu
kenapa?
kerna takdir dan jodoh kita lain2

dan bagi aku sekarang
cukuplah aku simpan rapi2 hati dan cinta aku nie
hanya untuk si dia yg sah buat aku suatu hari nanti
itupown jika ditakdirkan berjodoh di dunia
andai tidak
berjumpa di alam sana
yg lebih kekal
yakin bahawa Allah telah aturkan segalanya yg terbaik buat aku
bila tiba saatnyaa~~~~

'berkahwin dengan org yg kita cintai adalah satu kemungkinan,
tapi menyintai org yg kita kahwini adalah satu kewajipan'

ak seharusnya lebih peka hal ini
contoh terdekat dan terbaik ada depan mata
mak ayah aku sendiri
mereka telah alami
hasilnyaaa~~bahagia hingga ke hujung hayat=)

buat masa sekarang
aku belum layak untuk miliki cinta
hanya satu cinta yg harus aku cari
cinta Illahi~~~~~~~
dan perkukuhkan cinta sesama ahli keluarga
mak,adik2,nenek dan pakcik makcik
Ya Allah
aku mohon agar dikurniakan kebahagiaan dunia akhirat buat kami semua~~~~~~
amiiinnnnn....=)

ujian bagi yg selayaknya

salam
ape khabar sahabat2 ?
heeeeee
bese nye main terjah jek kan
nasib baik salam tetap didahulukan
hohohohohohoho

sebut soal ujian
hidup kita sebagai hamba-Nya
tak pernah kita dapat lari dari diuji
untuk membuktikan ketaatan kita
di kala senang dan juga susah
terhadap Tuhan Yang Satu

tapi bila diperhati sekeliling
ujian kita berbeza sangat dengan mereka
kenapa?????
perlu ke Allah membezakan kita sesama manusia dari segi ujian ini??
mesti ada antara kita yg pernah terfikir begitu kan
tak salah jika kita mahu menyelidik
asalkan tetap di jalan-Nya
dan akhir nya kita berbalik kepada konsep Islam
konsep Iman dan Tauhid juga penting

kadang2 ada jugak antara kita yg mempersoalkan
'kenapa dia jek yg dapat semuanya?'
'dia terlalu sempurna'
'dah la cerdik,cantik,kaya pulak 2'
sedangkan kita masih belum fasih dengan semua masalah si dia 2
so layak ke kita mempertikaikan kesempurnaan seseorang
pada mata kasar seorang manusia
mudah dilihat sempurna itu
namun pada pandangan Allah
belum tentu............

percayalah
setiap orang ada ujian tersendiri
kadang2 kenikmatan itu lah yg dijadikan Allah sebagai ujian
ujian atau dugaan itu tidak semestinya berunsur negatif
terlalu cerdik boleh dijadikan ujian
di mana dia harus menggunakan ilmu dan pengetahuan serta kecerdikan dia di jalan yg betul
yg diredhai Allah
terlalu kaya pown kadang2 membuat manusia semakin alpa
lalai dengan duniawi
namun bukanlah semua begitu
sebab ujian itu diturunkan untuk yg selayaknya
mengikut kelayakan seseorang hamba itu

usah lah bimbang kawan2 dengan ujian Allah
kerna Dia Maha Mengetahui
kemampuan kita menghadapi ujian itu
just follow the flow~~~~~~
but still kena berlandaskan syariat-Nya........
sekian.......

Wednesday, 26 December 2012

bukan ku tak rindu~~~

salam
tengah2 berkumandang lagu bukan ku tak sudi by iklim
tiba2 terdapat ilham pulak nak menaip something
tajuk post nie ak nak tuju kat orang paling special dalam hidup ak
siapa??????
jeng jeng jeng!!!!
hahahahahaha
takyah nak suprise sangat laaaaa pown
mak i lerr.......insan pertama yg aku jumpa lepas puas bertarung
demi keluar ke dunia baru
21 tahun yg lepas
yg kedua aku tak sure lah siapa
kalo duk imagine maybe ayah laaaa
tp doktor n nurse bagai 2 macam mna???
hahahaha
malaz ler nak kaji
heeeeeeeeee

ramai orang tanya
'kenapa tak balik alyaa?'
kan lama gap nie
balik laaa kejap jek
at least time weekend ke
jumpa mak n adik2 kejap pown jadi laaaa
buat hilang rindu
bukan jauh sangat pown rumah ko 2
nati tenang nak study
ambik berkat mak before exam
n bla bla bla........
itu lah antara kata2 mereka2
salah aku jugak kot
sibuk duk mengadu n mengeluh pasal nak balik
tapi tak cerita pulak kenapa tak balik
alasan paling kukuh dan femes
'balik rumah ak tak study'
huhuhuhuhuhu

sebenarnya bukan sebab tu pown
ada sebab lain
yg lebih kuat yg menghalang aku dari balik
kalau ikotkan hati memang meronta2 tengok kawan2 balik
aku pown ada family
dan ak rindu kan family ak
rindu mak dan adik2
tapi.............

bila aku balik
banyak hal ak kena consider
jarak rumah n terminal bas bukanlah dekat aku boleh jalan kaki
kena ada orang hantar
kalau time balik ke rumah pandailah ak balik sendiri
naik teksi ke
bukan berlagak takmau mintak tolong orang
cumaaa
segan makin menebal dalam diri aku nie
cukuplah mereka banyak bantu mak n adik2 ak
takde siapa mengungkit
tapi pertolongan orang nie
kena berpada2 la kot
lama2 orang pown muak jugak
lain hal kalau ayah dan mak sendiri
sebab tu berat hati aku nak balik
kalau sekadar untuk dua tiga hari
hmmmmmmmm

nasib ak agak baik
alhamdulillah
even dah bertukar sem dan tahun pengajian
tapi stay kat bilik yang sama
again ak lega sangat
tak perlu lah nak mintak tolong pakcik makcik ak
nak kena angkut barang2
syukur sangat2

tapi dalam hal nie
Allah sedang mengajar ak erti independent
sesama manusia
hanya kebergantungan itu aku pulangkan kepada Dia
itulah hikmahnya
insya Allah
=)

Tuesday, 25 December 2012

prince vs ______??

salam
time2 berstudy week nie
nota memang lah sentiasa ada depan mata
dipegang tapi kejap2 lepas
sebab???
sibuk duk bersembang ngan kawan kat whatsapp
die bosan kot tinggal sorang2
so ak layan jelaaa
tapi lama2 baru ak balaz laa
nota jangan ditiinggalkan woooo
heeeeeeee

borak2 pown nak bagi hilang mengantuk
so isu2 mengarut jela yg dibicarakan
dari hal topik study p2 melarat sampai ke kawin2 bagai
nak cari putera katak
haha
kesnya sebab ak pi anta gambar katak
tiba2 dia tanya aku
kalau diberi pilihan nak jadi watak mana?
dalam banyak2 cerita dongeng dulu
die suh aku jadi cinderella
bagi ak,cinderella hipokrit
siang lain malam lain
ala2 dua alam dah ak tengok
p2 kena ada scene tertinggal kasut bagai
kalau ak sanggup patah balik nak amik kasut 2
dari kena berjalan kaki ayam
hua3

then terfikir pulak snow white
ishhhhhhh
lagi la takmo
kena ada mak tiri bagai
siap kena bagi makan epal beracun pulak 2
last2 ada putera idaman datang kiss baru la terjaga
sumpahan hilang sebab ajaibnya cinta sejati 2
huhuhuhuhuhuhu
takmo2

kalau sleeping beauty?
watak aku kena tidur jela sepanjang cerita
hahaha
sehinggalah datangnya seorang putera idaman(again)
datang selamatkan si puteri
tak menarik!
hhuuhuhuhuhuhuhu

lastly ak terfikir pulak watak repunzel
ak tertarik yg nie
entah kenapa
bukan kerana rambutnya yg panjang dan ajaib 2
*tapi kalau ada rambut macam 2 pown menarik
heeeeeeeeeeeeeeee
yg aku suka
hero dia bukanlah dari kalangan putera diraja yg menjadi idaman ramai wanita
huhuhu
tapi just seorang pencuri
yang menjadi buruan tentera2 istana
*ini based on cerita repunzel kartun yg ak tengok laa
taktaw laa nie cerita ori ke tak
huhuhuhuhu

tapi hero dia tak perfect pown
bukanlah si dia yg datang menaiki kuda putih
siap berpedang ngan uniform tentera diraja
simple jek wataknya
berkenalan pown secara tak sengaja
dalam kejam2 lelaki 2 (pencuri kan)
but still care pasal rapunzel 2...
tak taw lah macam mana nak describe
just watch it
then u'll know

but itu semua cerita kisah cinta mereka
perlu ke sama ngan kita?
itu kisah yg direka oleh penulis skrip n pengarah
tapi kisah kita ditulis oleh Allah
subhanallah~~~~~

just conclusionnya
tak semestinya kena perfect
baru bahagia
no no no  no
asal mengikut syariat Allah
tenang hati
insya Allah bahagia selama2nya
=)


Thursday, 20 December 2012

pelik sangat kah?

salam
dua tiga post ak duk buat tanda soal jek
entah kenapa
banyak pulak persoalan timbul dua tiga hari nie
btw ape yg pelik sangat 2?
huhuhuhuhuhu

kalau kita tengok couple
apa yg biasa kita fikir???
kalo si kumbang nye hensem bergaya
si bunganya plak cantik menawan
mesti dalam fikiran kita cakap,
'sweet n secocok nyee diowg nie!'

kalau dua2 biasa2 jek rupanya,
'alaa padanlah diowang 2..sama2 cam 2'

tapi....
andai salah sorang jek yg cantik/hensem
tapi sorang lagi bese2 jek
lebih teruk kalau sorang lagi 2 langsung takde rupa
apa kita cakap?
'uishhh,makwe cantik cun melecun,pakwe cam hampeh jek'
tak pown..
'untunglaa pakwe hensem,camne laa die boleh terpikat kat pempuan cm 2?'

pelik kan orang kita....
pelik sangat ke masalahnya hal2 macam 2???
kenapa rupa jugak yg perlu ditelek dahulu
perlu ke dua2 kena sama cantik n hensem bergaya bagai
cakap kena saling melengkapi
kalau dua2 sempurna
kan dah jadi lain
lain lah kalau memang dah jodoh mereka macam 2
itu couple
kalau dah jadi laki bini pown kadang2 kita nak jugak komen
lebih kurang sama laa konsep komen nye 2
pelik2~~~

cinta tu kan satu perasaan yg dikurniakan oleh Dia
dicampakkan ke dalam dua hati
perasaan halus yg kita susah nak huraikan
datanglah lelaki hensem kacak bergaya macam mana pown
tapi kalau dlam hati dah tertulis nama si dia
memang takkan tergugat
itu bagi perempuan
lelaki maybe lain sikit kot
memandangkan ada kuota 4 orang boleh muat dalam hati dia
tapi tak semua
ramai jek yg hanya setia pada yg satu
lebih sweet jika setianya hanya buat isterinya sahaja
cweet3!!!!

soal rupa fizikal memang jatuh ke no berapa entah
di saat cinta mula berlabuh di hati
apatah lagi soal harta benda
cuma kadang2 cinta mampu goyah bila berkait soal agama
ataupown semakin mekar cinta itu
jika si dia semakin berubah ke jalan yg lebih diredhai
alhamdulillah
muhasabah diri masing2~~~

aku terpanggil untuk komen isu nie
sebab hal nie berlaku dlam kehidupan ak
orang sekeliling ak
namun belum jadi kat diri aku sendiri
=)

usahlah dipertikaikan soal jodoh orang lain
semuanya ketentuan dari Allah
'dan apabila Allah menghendakkan sesuatu,maka jadilah'
ingat....cinta itu dari Dia
oleh itu serah kepadanya segala urusan kita...
insya Allah,suatu hari nanti Dia akan pertemukan kita
dengan si dia yg hanya istimewa di hati kita
cuma persiapkan dirimu~~~~~~




lead by a woman?

salam
di malam hari
tak pown pagi laa kot nie
tetiba terbicara tentang hal2 di kolej
bersama rakan2 di tweet
bukanlah nak mengutuk
cuma meluahkan rasa tak puas hati
n komen2
itu jelah yg mampu kita buat kot
kadang2 dari komen tu mereka maybe dapat ilham nak improve
wallahualam....

dalam perbincangan 2 tiba2 terselit bab perempuan memimpin
layak ke perempuan menjadi seorang ketua
since most of the time emosi jek yang diutamakan
hal nie bukanlah sekadar bualan2 kosong oleh kami2 yg masih tak matang
namun,even dalam Islam
wajib bagi suami (lelaki) yg mengetuai sebuah keluarga
sekaligus mengepalai sebuah bahtera perkahwinan
menjadi pemimpin seisi rumahnya
betapa besar tanggungjawab mereka
Allah yg tetapkan hukum sedemikian
juga, hak talak ada pada siapa?
hanya pada mereka kaum Adam
tiada pada kita kaum Hawa
kenapa????
kerana emosi itulah......`

ustazah aku pernah cakap,
'andai kuasa talak ada pada perempuan,tak mustahil tiap2 hari jatuh talak,
p2 rujuk p2 esok2 talak lagi'
hahahahaha
memang lawak tapi itulah kenyataan nya
emosi perempuan melebihi lelaki
pengurusan emosi wanita pula sangatlah rendah
jika dibanding dengan lelaki

lelaki punyai 9 akal,1 nafsu
perempuan punyai 9 nafsu,1 akal
tengok perbandingan kat atas pown dah jelas
lelaki lebih layak memimpin
mungkin ada certain kes perempuan dibolehkan menjadi ketua
tapi emosi dan perempuan memang tak dapat dipisahkan

sebab hal nie lah ak kurang setuju
melihat perempuan menjadi ketua apa2 persatuan
nak2 ada pulak timbalan nya lelaki
macam ada yg tak kena
tapi kalau ikot kelayakan
itulah yg betul
apa boleh buat.......
harap2 si timbalan boleh membantu laaa menangani hal2 yg berkaitan emosi nie
hohohoohohohohohoho

tapi tak pelik sangat kan
dunia sekarang
dah nak akhir zaman
ramai jek family yg diketuai oleh isteri
si suami masih ada dan sihat
namun segala hal2 urusan keluarga diketuai si isteri
mungkin ada isu gaji isteri lebih tinggi
yg buat si suami rasa rendah diri
sekaligus si isteri rasa berkuasa dengan wang yg ada
hmmmmmmmmmmm
nauzubillah...mohon dijauhkan dari kita semua....

*kahwin cari yg sekufu.....ehh??
tiba2 masuk bab kawen!insya Allah,bila tiba saat itu~~~~~

manusia dan janji

salam
malam nie merupakan malam kedua study week
study week secara rasminya bermula bagi kami setelah tamatnya kelas Statistic Cik Adliah
petang selasa minggu nie
so lebih kurang seminggu lebih la study week kami nie
harap2 masa diperuntukkan seeloknya agar bermanfaat
tapi kalo dah berjam2 mengadap nota
tepu jugak otak nie
so i decide to get a well rest here.....heh3

hidup kita di muka bumi ini tidak ada tujuan lain
hanyalah untuk mengabdikan diri kepada Allah

firman Allah :
"tidaklah aku ciptakan Jin dan Manusia hanyalah untuk menyembahku"

sebagai hamba Allah sekaligus as a khalifah
kuli vs majikan
ibarat nye kita jadi pembantu rumah n majikan dalam satu masa
dua peranan dalam satu masa
namun yg mana lebih utama??

dalam menjalani kehidupan dunia nie
kita bukan sahaja berhubungan dengan 'majikan' kita iaitu Allah
namun,hubungan dengan pekerja2 kita bila mainkan peranan sebagai khalifah
atau rakan sekerja
tetap kena jaga
lebih berat kerana berkait hati manusia nie
kita takley nak duga
dengan Allah pown berat namun Dia kan Maha Pengampun
piintu taubat sentiasa terbuka
tapi sesama manusia nie
kadang2 even dah ucap kata2 maaf pown
still berbaki dendam or perit sakit hati tu

hal yang aku nak highlight kat sini berkaitan janji
kita memang takley nak lari dari kata2 janji
dalam kehidupan seharian terutamanya
yg paling simple....
janji nak turun cafe sama2
pada jam sekian2
tup2 ada pulak hamba Allah nie tertidur
sampai terlajak masa yg dijanjikan dengan kawannya
hmmmmmm
kata2 maaf pown tak laku dah
bila hati sakit kan
but that's a norm of a human
manusia biasa
bukan maksum
memang sepatutnya dielak perkara sedemikian
tapi soal tertidur nie
even solat pown ada kelonggaran
andai terlajak sebab tidur
boleh diqada'
kalau tak silap ak laaa
takot pulak tersilap maklumat
huhuhuhuhuhuhu
tapi bukanlah sentiasa boleh terlajak!
heeeeeee
ada pulak la syaratnyaa

cuma kes tertidur tadi
jika boleh maafkanlah rakan kita
jika hari ini hari dia
mana tahu esok lusa hari kita pulak
only Allah knows everything....=)

pesanan akhir (bagi post nie jek)
hablum minallah wa hablum minannas...
dua2 kena jaga....
sama berat
jika keduanya pass
insya Allah syurga menanti
wallahualam....=)


Thursday, 13 December 2012

sebaik2 perancangan

salam

jika semalam aku menangis
hari ini aku belajar menjadi lebih tabah

andai semalam aku mudah terasa lemah
hari ini aku belajar teknik menjadi kuat

semalam kecewa menyelubungi segenap hati aku
hari ini moga dikurniakan segala ketenangan

aku mohon Ya Allah~~~~~

ingin aku pinta agar janganlah diberi ujian sedemikian buat adik ku
dia masih muda untuk mengenal erti kekerasan sebuah hati
masih terlalu muda untuk menjadi tabah dan kuat
terpaksa memotivasikan diri melalui tangisan
sungguh aku tak sanggup Ya Allah

sekurang2nya jika diganti kan dengan aku
tahulah aku handle situasi tersebut
pandailah aku belajar mengeraskan hati
memekakkan telinga
menulikan segala pancaindera
lebih baik dari aku dicop sebagai budak kurang ajar
at least memberontak ak sebgai seorang perempuan
akan kurang berbanding dengan adik lelaki ak
yg masih sedang membesar

namun ak sedar
hanya Engkau yg tahu segalanya
mungkin ada hikmah di sebalik semua ini
hanya kepada-Mu ak serah segala sesuatu.......
berikan kami kesudahan yg baik Ya Allah=)

usah dibandingkan

salam
malam nie semangat aku nak menaip dah berkobar2
dah macam2 idea tereka dalam kepala
tunggu nak luah jek

tapi tiba2...
semangat aku jatuh menjunam
terus ke bawah
kalau ada bacaan negative
yg paling negative la kot
ini pown taip tanpa keseronokan biasa

kerana aku terbandingkan tulisan ak
dengan mereka yg lebih mahir berkata2
bijak melontar kata2
meluah idea bersama susunan dan struktur ayat yg sangat indah
nak compare ngan ak
bagai langit dan bumi
perumpaan tu pown tak cukup menggambarkan lagi
betapa kerdilnya ak=(

rasa tak layak blog ini diuar2kan kepada orang awam
tak layak dibaca
tak patot diterokai oleh siapa pown
huhuhuhuhuhuhuhuhu

*sesungguhnya ak manusia biasa........=)

Tuesday, 11 December 2012

malu sendiri

salam
errrrrrr
baru perasan ada dua entry ak cerita hal yg sama
cuma ada tmbahan sikit2 jek kot
hua3
malu3!!!
hahhhahaa
xpelaaaaaa
tak kesah laaaaaaa
gatal jari nak menaip gak pagi2 nie
nie kot cara ak nak meluah kegembiraan terlampau nie
kalau sedih pown cmnie kot
bengang pown yeee
sebab selain Allah
memang takde tempat ak nak mengadu
so biar lah ak mengarut bercakap sorang2 pown kat snie
at least ak tak guna masa orang lain
nak suh diowg dengar masalah or cerita ak
kecuali....
kalau dah tak tertanggung sangat
aku cerita lah jugak
kang jadi mereng,ag susah
hohohohohohohohoho

tapi cukuplah aku dengan Allah........
HASBI RABBI JALLALLAH.....
betol.......
anggap ruangan nie sebagai medium perantaraan ak ngan Dia boleh?
kadang2 aku tak tercerita semua macam nie dalam doa ak
tapi Dia Maha Berkuasa
Maha Mendengar segala rintihan kita
takyah cakap pown Dia dah tahu
cuma Dia lebih suka hamba-Nya yg suka meminta2
memohon pertolongan-Nya........
itulah konsep penghambaan sejati...
insya Allah.....
kena tingkatkan dan persiapkan diri
untuk menjadi yg lebih baik...=)

p/s: so xpelaaa kan ak tercerita dua kali pasal nasyid nie
heeeeeeeeeeeeeeeeeee

nasyid's time~~~~~

salam
selamat pagi.....*sebab jarum pendek jam meja ak dah pown cecah no 4
huk3.....tak tidor kot..again..=.=
INI SEMUA SALAH NESCAFE!!
hahaahha
hang da taw otak hang 2 mudah terexcited ngan kesan caffeine
awat pi amik alyaa oooii
hahahaa
n stimulate my urinary bladder too
asyik nk pi toilet jek
dah la dua tiga menjak blok ak nie seram semacam
dua tiga cerita pencerobohan,kecurian n rompak bagai
semua kat blok J nie
mentang2 lah blok yg agak jauh dari pak guard
huuuuuuu
memang kisah2 tu menghantui ak
juga kawan aku
tak berani nak keluar bilik dah after pukul 1 pagi
huuuuuuuuuuuu

itu semua tidak penting!
sebab entry ak kali nie langsung takde kaitan ngan kes kecurian etc
tapi nak berkongsi cerita soal kemenangan kami tadi
pertandingan nasyid,kami juara!
heeeeeeeeeeeee
syukur alhamdulillah dipanjatkan kepada Illahi utamanya
then buat teman2 yg amat menyokong kami...
teettttttttt...poyo cm bagi ucapan as wakil of the winner kah????
heeeeeeee
syok sendiri nampak..=.=

i'm only one of the group's member
yg tolong menyumbang suara sikit2 je
tolong berhubung ngan adik2 penganjur majlis
menyumbang bilik sebgai ruang untuk ahli dari luar tumpang pada hari pertandingan
juga sebagai tempat berlatih just b4 masa bertanding
n lastly sebagai wakil kumpulan naik k pentas amik hamper
heeeeeeeeeeeee
the last one yg paling bermakna kot
hua3
siyesss aku happy
biarlaaa ape orang nak kata
'pertandingan kecik jek pown..'
'budak2 punya,low level punya pertandingan jek pown'
ada aku kesah...hahahaha
yg penting ini lah julung2 kalinya aku sertai pertandingan nasyid
or yg melibatkan menyanyi
depan orang ramai pulak 2
nasib sama2 perempuan jek
fuhhhh~~~~
then menang pulak 2
of kos la bukan sebab ak
tapi ahli group ak yg lain memang mantop2
so ak tumpang bangga ngan mereka laaaaa
heeeeeeeeeeeee

nak cerita rentetan peristiwa terjoinnya kami dlm contest ini
macam nie.....
awal2 sem dulu kawan kami nie selaku SU PMFFAR
yg cadangkan idea nak wat pertandingan nasyid
semangat kami nk bantu dia sampai masing2 dah siap sedia nak amik satu jawatan
tup2 dia cakap tak jadi
sebabnya nak bagi program 2 kat frst year kami
biar mereka pegang
sekaligus bagi peluang kat mereka buat kursus kokorikulum berkredit 2
pastu kawan kami si SU 2 pown cadangkan kami masuk pertandingan
tertubuhlah satu kumpulan
disebabkan ada limit 7 orang per group
aku tak masuk
tambah pulak time 2 ngah buzy ngan OPKIM plus NPSC
ape boleh buat....tpi ak sendiri memang tak yakin nak masuk
takot merosakkan prestasi group sendiri
huuuuuuuuu

tapi tiba2 kami dapat tahu hari jumaat hari pertandingan tersebut
kelas kami ada kuiz untuk subjek FN
kebetulan pulak ada tutor CVT
petang pulak ada IPL
hari jumaat yg sangat2 buzy
dan disebabkan hal tersebut mereka buat keputusan tarik diri
jujur ak katakan agak resah ngan keputusan diowg 2
sebab bagi ak kami dah berjanji ngan adik2
kami akan hantar satu team
tambah2 pulak time 2 kami dengar tak banyak penyertaan
macam kesian la kat junior2 2
dah laa program sulung mereka kat sini
kami sebgai senior haruslah sentiasa sokong
*selagi mereka tak buat hal laaaaaa kan
hehehehehhehhehee
n alhamdulillah setakat nie aku bangga ad junior macam 1st yr tahun nie
sporting!!!!
=)

nak pujuk lebih2 pown ak tak berani
nak amik risiko ngan kuiz2 n soal pembelajaran orang lain
kalau diri sendiri aku pandailah kot nak handle
nanti kalo pape ak pulak yg dpersalahkan
so ak diam jek
tapi tiba2.............
pagi2 khamis(6hb 12), tehah cakap nak hantar gak satu team
'kita kena sokong adik2 kita'
'tak kira walau apa pown jadi;kita hantar'
pergghhhhh terkejut gak ak dengar ayat muktamat die
hahahhahaha
dirisik2 semua yg mula2 dulu semangat nak sertai
tapi kali nie ngan aku2 ditarik
memandangkan nak sokong punya pasal
ak rela jela join
kang orang kata ape plak
ak pndai pujuk orang lain join
sedangkan ak???
so secara rasminya ak pown jadilah sebahagian dari group tersebut
n pertandingan nasyid tu pada hari jumaat (7hb 12)!..........................

hari khamis tubuh group
tengah hari khamis 2 juga cari lagu,lirik n video klip
nasib kami agak baik
tehah merupakan seorang peserta nasyid wakil sekolah dulu
sooo....lebih memudahkan kerja kami lah sebenarnya
dia yg banyak beri tunjuk ajar kat kami nie
kebetulan pulak khamis 2 ada workshop AF2
pukul 5 baru abih
disebabkan masa dah suntuk sangat
kami bertekad nak teruskan latihan jugak petang 2
even dah lewat petang
last2 hampir 2 jam berlatih
siap ngan synchronize kan suara
ada harmoni ag
gaya pown tak ketinggalan
heeeeeee
pukul 7 malam baru sampai ke kolej
then malam 2 baru nak prepare untuk kuiz esok
*nasib jugak aku dah start awal sikit beberapa hari b4
 sebab malam 2 penat punya pasal
ak tertidor jugak
even shila n ecah ada sekali dalam bilik
nak study sama2 biar tak ngantuk
hampehhh jek kan
hahaaaahah
tido sampai ke pagi pulak 2!!=.='

then berlalulah hari jumaat yg menyeksakan tu
lintang pukang ntah pape jadi ngan kuiz,tutor n IPL
lantak laaaaaaaa.....
dah tak mampu nak fokus semua
huuuuuuuuuu
balik dari IPL
kami teruskan latihan kami di bilik ak
dua tiga round kot wat full rehearsal
pastu dah redha
tawakkal jelaaaaaaa

n it's time for performance
lastly..........berlalu jua
hampir sempurna seperti dirancang
kira ok la kot
heeeeeeeeeeeee
tak harap nak menang pown
saja2 masuk
niat asal nya macam 2 laaa
tapi tipu lah kalau sikit pown tak berharap kan
adat orang bertanding
8 group pulak 2
gerun dengar...........
hohohohohohohohohoho

akhirnya kemenangan milik kami
alhamdulillah
sukaaaaaa!!
sebab dengan satu lagi program nie
ukhwah kami lebih erat
insya Allah
tak terbatas di sini sahaja
yelaaaa dalam kelas tak sempat nak beramah sangat
lebih2 plak nak dekat final nie
huuuuuuuuuuuuuu
tak lama lagi NPSC n OPKIM plak
tak sabar nak abih!
hehehehheheheheheheh
hope semuanya berjalan lancar.....
amiiinnnnn......

haaa kat bawah nie antara gambar2 kami tadi...
bersama hamper tersayang....hehehee=P

tinggal kami bertiga
min n tehah tak dapat hadir
n zimah dah balik
sebab 2 ak yg amik
dak dua org nie plak pakai t-shirt
malu nak naik pentas
=.='



bersama tukang pemberi kata2 semangat
juga selaku pengomen rasmi
cuma cik manager pulak takde
nak wat cne
'ter'jadi vip plak malam nie
heeeeeeee


n lastly........nie diaaa wakil2 rx3
laki n pempuan pown juara!
sangat tak sangka
even group diowg tak semua 3rd yr n sama kos
tapi mereka kira wakil la batch kami la jugak
kesimpulannya.......
batch rx3 2012-2013 aktif,sporting n berbakat.....
=)
terbaaaaiikkk kawan2=)

Sunday, 9 December 2012

prejudis seorang wanita

salam
kadang2 duk sembang2 ngan kawan2
pelbagai isu boleh jadi tajuk perbualan
tak kurang kisah cinta2
bagi yg dah berpunya kdg2 dicerita jugak hal cinta nya
yg takde sape2 nie just dengar n bagi pendapat jela
but of kos pendapat berbeza
mengikut pengalaman
dan gaya hidup seseorang

soal prejudis timbul apabila berbicara soal lelaki
'lelaki mmg tak paham perempuan!'
'lelaki suka amik kesempatan'
diowng tak tahu nak menghargai'
'time tak dapat punyala mengayat,time dah dapat macam2 laa die buat...LELAKI!sume sama!'
'suka tipu,perempuan jugak merana'
'tak cukup sorang'
dan macam2 lagi tohmahan dilemparkan

mungkin sebab aku belom alami semua ini
namun as a human
tak terfikir ke kita
mereka sang lelaki juga seorang manusia biasa
same as us
kalau kita boleh buat silap
kenapa mereka tak boleh
perlu ke mereka menjadi sempurna
semata2 nak bahagiakan kita
sedangkan kita tak pernah evaluate kesempurnaan kita
untuk memberi kebahagiaan kepada mereka
balik2 dimarahi
dihadiahkan ngan bebelan2
tak pown merajuk
uishhh3
last2 diowg pown malas nak layan
time 2 mula lah tuduh laki tak guna la ape laaaa

*gaya aku backup ibarat ak sorang laki kan?
heeeeeeeeee

bukan apa
cuma ak kesian
kita semua manusia biasa
saling sakit menyakiti
lumrah hidup
memang susah nak buang kemungkinan tu
just kematangan dan kewarasan kita
yg membezakan cara kita menghadapi hal itu
insya Allah
jika iman yg dijadikan panduan
semuanya indah2 sahaja......

Allah ciptakan kita berpasangan
lelaki dan perempuan
just accept it
together with all the weakness and behaviors.....
hidup kita saling melengkapi
sebab tu kita tak sempurna
jika sempurna
untuk apa kita hidup bersama
hidup sendiri sudah terlalu indah bukan?
huhuhuhuhu
ada hikmah yg kita tak dapat selami di sebalik segala ketentuan Illahi
oleh itu
bersangka baiklah
sesama manusia n Allah utamanya
moga dikurniakan segala kebahagiaan dunia dan akhirat...=)

tiba2 naik gmbar nie...
heeeee
nak sangat2 mende nie
huuuuuuu


Friday, 7 December 2012

tajamnya kata2

salam
dua tiga menjak aku perhati jek
baru aku sedar
banyak dosa kita buat bila duk layan sangat laman2 sosial nie
contoh twitter and FB
yg aku aktif sangat 2
=.='

kenapa dosa?
membazir masakah??
or melalaikan?
yuppp
maybe one of the causes laa kot
terpulang pada individu

tapi yg aku maksudkan nie
berkaitan ngan dosa dari hati
or tulisan kita
di laman sosial tersebut
mungkin disebabkan perkataan kita
tanpa kita sedar
mengguris hati orang lain
yg kebetulan terbaca
n maybe kebetulan jugak terkena kat dia
kan dah jadi scene terasa-merasa nie
dari boleh bertegur dah bermasam muka
dari kawan boleh jadi separa musuh kot
kan bahaya 2!
huhuuuhuhuhuhuhu

memang kadang2 dalam hati kita takley lari dari ada prasangka
or ada fikiran tentang something or someone
kebiasaannya kita prefer untuk luah
terutama kalau perasaan yg membuak2
contoh marah or dendam
kena lepas or luah jugak 2
cuma kadang2 tengok tempat jugak kot
nak luah ke nak cerita ke
tengok orang sekeliling
n berfikir panjang
cuba buat assumption sendiri
'andai aku post ayat nie,agak2 ada org terasa tak?'
better ada assumption macam 2
dari kita menonong jek post segala mende
then tanpa sedar kita dah buat dosa
huhuhuhuhuhu
dan ingat,dosa sesama manusia
hanya akan terampun jika orang itu sendiri yg ampunkan
lain sikit konsep dosa ngan Allah
kerana Allah itu Maha Pengampun
=)

so bagi aku
kalau nak sangat luah
luah dalam hati jelaa
nak cerita kat orang pown boleh terbocor jugak
tiba2 dah tersebar cerita kita 2
dari xde pape
kan dah jadi isu besar
kalau aku lah
kat mana2 laman pown tak sesuai dah
even blog nie pown dah terbukak kot
bila ada orang tengok
means kena control la sikit
sebab tu aku prefer bercerita soal diri sendiri
awal2 lagi aku dah state
semua cerita hanya lah perihal aku
takde kaitan ngan mereka yg lain
kalau ada pown ak mention
insya Allah semua yg baik2
sebab aku percayakan balasan hukum karma
hari nie kita mengutuk
esok2 mana tahu kita dikutuk pulak
time 2 baru faham kesakitan hati
=(

luahan paling bermakna adalah kepada Allah
of kosss
Allah pasti akan dengar
nak compare kalo post kat sana sini
belum tentu ada orang perasan
tapi kalau diadu kepada Allah
kita tak cakap lagi Allah dah tahu
hebatnya kuasa Dia....=)

semoga esok menjadikan kita lebih baik dari hari ini dan semalam...=)
salam

dendangan sulung

salam....
lama tak jenguk ke sini
minggu nie macam tak teratur sangat kot
banyak perkara dibuat
plus ada fon baru yg boleh on9
agak jarang bukak ladtop
n kebetulan ak lupa password gmail ak
nak sign in kat fon pown takley
hohohohoohoho

malam nie buat julung2 kalinya aku menyertai
pertandingan nasyid
hehehee
program anjuran pmffar
tapi organized by adik2 kami 1st year
hebat lah mereka!=)

lain cerita pulak ngan team kami nie
mula2 memang nak hantar wakil
disupport oleh cik aisyah kita as our manager
bajet retis jekk!
heh3
tibe2 dapat tahu pagi jumaat ada quiz FN n tutor,serta IPL..
so macam agak serabut la kalau kami still join
so bubar lah group yg dah terbina
tapi tak tahulah macam mana
tiba2 pagi khamis mereka cakap nak sertai jugak
pandai2 lah cari masa nak berlatih
masuklah as tanda kami menyokong aktiviti fak
apatah ini adalah progam sulung junior kami
bagi moral support laa sikit kan
bagi yakin biar mereka mudah nak handle program lain pasnie
selain nak merapatkan ukhwah kami
*serik ngan hal2 tahun lepas
huhuhuhuhuhuhuu

so tengah hari khamis 2 jugak kami cari2 lagu
cari lirik bagai
nasib baik tehah memang selalu join pertandingan nasyid kat sekolah
banyaklah lagu yg dia tahu
so kami amik lagu nasyid sekolah tehah
bukan lagu2 artis2 femes 2
cuma satu lagu lagi,bertemakan cinta,kami pilih lagu KAWAN by UNIC
petang khamis baru kami start nak praktis
lirik tak apal pown lagi
just nk susun2 suara
nak reka gaya
macam2 laaa
n kami berjaya buat dalam masa kurang dari dua jam
abih kelas pukul 5 terus sambung praktis kat surau
sampai kul 6.30 kot
semangat tak?????
heeeeee

malam 2 baru kami pakat nk study
huhuhuhhuhuhuhuhu
sempat ke tak sempat ke
ikotlaaaa
then lepas abih penat2 melalui hari jumaat yg kali nie terasa sangat panjang
entah kenapa
huuuuuuuuuuuu
petang after ipl kami balik ke kolej
berkumpul di bilik ak
kami teruskan latihan
sampai lah magrib
p2 lebih kurang 7.45 kot kami ke surau
annnndddd lastlyyyy!!!!
dah tamat performance kami!!!!haahaahah
finally........heeeeeeeee
keputusan entahla macam mana
tunggu malam selasa nanti la kot
berdebar gak nie
aishhhhhhh
*konon masuk bukan nak menang
sje2 nk seronok2
sambil beramal
n sokong adik2
hahaahahaah
dah nama pown pertandingan
mesti lah nk menang gak kan
heeeeeeeeee
2 ayat pemujuk hati jek sebenarnya
kan3?????
=P

inilah team kami...
yg berbaju hitam 2 termasuk laa
moral support amat kuat ok..
haha
sorang lagi entah hilang ke mana
ad hal lain kot time nie
heeeeeeeee
manager janji nk belnja kalo menang
hua3
=)

that's all till now...=)
salam