FolLoW bY eMaiL

Sunday, 11 March 2012

bujang VS berpunya

salam
enrty kali nie kan
tak tahulah kenapa
tiba2 terfikir bab2 kahwin nie
maybe sebab tadi gi borak sal kahwin dengan kawan matrik aku 2..jepa..
aishh
lama laa tak jumpa dia
masing2 sudah sibuk kan
huhuhuhu

kalau kita compare
antara orang bujang dan orang yang sudah berpunya
atau lebih fokus kepada kahwin
sebab term berpunya 2 banyak maksud 2
kapel pown berpunya
hati terpaut jek pown dah berpunya

antara life mereka
aku percaya orang berkahwin lebih tersusun dan terjaga
terutama nya kepada kaum Adam
ada orang jaga makan minum
baju seluar ada orang tolong prepare kan
ada yang basuhkan
rumah pown terjamin lebih bersih dan kemas
bukan lah kata lelaki nie
memang perlukan sangat perempuan
tapi lumrahnya begitu
perempuan pown
after kahwin ada orang jaga
ada orang care
ada orang lindungi
dah tak jadi mangsa gangguan usikan anak2 muda nakal
terasa selamat sangat
itu lah function sebuah perkahwinan

lelaki melindungi
perempuan senang dilindungi
saling percaya paling penting
syak wasangka perlu dikikis
cemburu tanda nya sayang dan cinta
bimbang kekasih hati menjadi milik orang lain
namun cemburu bagai nak rak
bukan lah sesuatu yang baik
boleh mendatangkan kemarahan
hasutan syaitan menguasai
maka runtuhlah sebuah masjid
jika tiang iman nya masih tidak mantap

oleh itu
muhasabah lah diri sendiri
layak kah aku untuk menggalas segala tanggungjawab tersebut
andai tidak
tenangkan hati
belajar
dan terus menimba ilmu agar layak diri bergelar seorang isteri mahupun suami kepada seseorang
sama2 menjalankan tanggungjawab
tiada siapa yang akan bergoyang kaki
melihat pasangannya bekerja

malah saling melengkapi
kerana itulah tujuan sebuah perkahwinan

isu tidak sempurna tidak patut tercetus
fungsi kita berkahwin sendiri menjelaskan kenapa
andai sudah sempurna
perkahwinan boleh ditolak kepentingannya
dan Islam menggalakkan perkahwinan
bagi yang berkemampuan
namun jangan lah dikatakan 'aku tidak mampu'
hanya Allah tahu kemampuan kita
bila sampai saatnya
hati sendiri melonjak
keinginan untuk memiliki dan dimiliki
datang melimpah2
bagai tidak dapat dibendung lagi...

*ayat jiwang2 kat atas 2 kan...
bukan apa
cuma berkongsi sedikit pengetahuan berkenaan hal ini
hehehe
memang tahu tajuk nie antara topik hangat
yang jadi bualan setiap lapisan masyarakat
terutama REMAJA.....
heheehe

so sebagai salah seorang remaja
tidak salah laa kan nak cakap sal nie
heheehe

ok,thats all for this time...
k salam...=)

No comments:

Post a Comment