FolLoW bY eMaiL

Saturday, 29 September 2012

kini aku faham~~~

salam
jam dah menunjuk jam pukul 5pagi
inilah akibat ambik caffein petang tadi
kuatnya effect
huh
itupown nasib baik share ngan kawan2
kalau habis ditelan satu plastik mau effect sampai 2 hari
ish3
kat rumah jarang2 aku minum
kat sini jek terpaksa
kalau tak memang laaa tak terjenguk nota2 nie
huhuhu

entah kenapa malam nie
terasa nak jenguk ruangan sosial 2
FB laaaa,ape lagi
hehe
then hati bagai tertarik2
untuk membaca post2 rakan2 di fb
tak kira laa ada yg post ayat sendiri
atau share post orang lain
or application ke
juga ada entry blog
semuanya aku baca
hmmmmmm

kini ak paham
rupanya Allah ingin memberi satu petunjuk kepada persoalan
yg sering berlegar di kepala ku
akhirnya terjawab
dan lega rasanya
lapang hati ini
tiada lagi sebarang keraguan
sungguh hebat kuasa-Mu Ya Allah
subahanallah

kini aku paham
apa yang telah Engkau aturkan buatku
semuanya ada hikmah yg tak ternilai buatku
memang segala sesuatu adalah rahsia-Mu
termasuk soal jodoh
jodoh itu rahsia Allah
biarkan ia kekal menjadi rahsia
agar lebih teratur kehidupan kita di dunia yg sementara ini

masuk semester baru ak ada azam baru
iaitu untuk tidak membicarakan lagi
apa2 perihal soal cinta
ingin dibiarkan sahaja hati
asal tak mati cukuplah
namun aku sedar cinta itu fitrah
iaitu cinta kepada Allah
mungkin aku menjadi semakin jauh dari-Nya
apabila cinta dia mula memenuhi ruang hati ku
maka Dia menarik rasa itu
untuk ada ruang bagi-Nya lagi
seperti dahulu
lumrah alam
Allah pown ada cemburu-Nya
sebab Dia sayangkan kita

kalau boleh kat fb or twitter or blog nie
takmau dah ungkit hal2 nie
tapi ternyata aku kadang2 mudah terpengaruh
dengan hasutan syaitan
tewas lagi ak dengan kehendak hati
kenapa???
kerana aku manusia biasa
yg tak terlepas dari berbuat maksiat
dan kelalaian
ampunkan aku Ya Allah
=(

'jika Allah berkehendakkan aku untuk terus berada di dalam penjara ini,
aku rela andai itu akan membuatkan aku lebih dekat dengan-Nya....'
salah satu dialog dari filem Ayat-Ayat Cinta
katanya,itu antara kata2 Nabi Yusoff a.s apabila dipenjara
dituduh memperkosa Zulaikha
hebat sungguh imannya
memang lah jauh nak dibanding dengan kita
kerana Nabi adalah Nabi
suruhan Allah
kita hamba biasa sepatutnya lebih
ambil contoh dari Nabi2 kita
ketabahan mereka mengajar kita

cuma bila ditelek dialog tadi
ak sekadar terfikir
nak relate dengan suasana keadaan ak
jika ini yg ditakdir agar aku lebih dekat dengan-Nya
maka aku lebih gembira
bahagia dan lapang
dari dekat namun ak jauh dari rahmat-Nya
tiada cinta yg halal selain antara suami isteri
anak dan ibu n ayah
sesama adik beradik
keluarga sedara mara
guru dan anak murid
yg paling agung adalah cinta Allah dan Rasul
so mana pulak datang term couple nie??
itulah anasir negative dari Barat
untuk menyesatkan lagi anak2 adam
termasuk aku yg hampir2 kecundang
tewas dengan pujuk rayu syaitan
untuk memenangkan cinta di hati
terhadap seorang lelaki yg ajnabi
halal bagiku berkahwin dengannya
astaghfirullah......

cinta itu fitrah
namun harus berlandas syariat
hanya melalui perkahwinan
maka timbullah cinta itu
sebelum ada perkahwinan
tiadalah cinta itu
ak bersyukur Engkau mempermudahkan bagiku
dan mengembalikan aku ke pangkuan-Mu
lebih awal
sebelum lebih parah

tidak lupa juga 
aku berterima kasih juga kepada kamu
yg juga diberi petunjuk dari-Nya
kerana Dia sayangkan kita
tidak mahu kita lebih membuat maksiat kepada-Nya
insya Allah Dia sentiasa ada
untuk guide kita
jaga kita
di tempat masing2
moga hidup kamu sentiasa diberkati
bahagia dunia akhirat
*seolah2 kamu sedang membaca semua ini
huhuhuhuhuhu

namun jika tidak
Allah kan ada
akan disampaikan kepadamu
walau apa cara sekali pown
insya Allah
=)

cukuplah Allah di hatiku~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment