FolLoW bY eMaiL

Saturday, 29 September 2012

indahnya wanita

salam
post aku hari nie agak bersifat berat sebelah
ea??
nooo
just sebab aku perempuan
then aku ceritalah berkenaan perempuan
jika dicerita tentang lelaki
kaum adam dan keistimewaan mereka
pasti ada yg pelik
'macam mana kau tahu serba serbi mengenai mereka alyaa?'
based on reading maybe
but perihal wanita nie pown aku tahu dari pembacaan aku
dari sebuah buku islamic
berjudul 'Ciri2 Wanita yg Membawa ke Syurga'
karangan Jaafar Salleh
*tak habis baca lagi sebenarnya
=P

perempuan berasal dari nenda kita,iaitu Hawa
dicipta dari tulang rusuk Nabi Adam a.s
bagi tujuan menjadi teman setia pengubat kesunyian Adam
sifatnya bengkok persis tulang rusuk manusia
oleh itu ada kata2 berbunyi,'pimpinlah wanita itu dengan lembut,jangan berkasar kerana ia mudah patah,jika dibiarkan ia akan terus bengkok selamanya,maka berlembutlah'
perempuan dicipta lebih lemah dari kaum adam
baik dari segi tenaga fizikal
pemikiran dan perasaan
lebih lembut dan halus
kami juga dicipta oleh-Nya dengan 1 akal dan 9 nafsu
berbanding lelaki yg mempunyai 1 nafsu dan 9 akal
oleh kerana itu diwajibkan bagi kaum lelaki untuk mendidik wanita
dijadikan dan diberi kuasa seorang pemimpin kepada mereka
sebaliknya wanita sebagai pendokong dari belakang
sperti kata2 sebahagian mereka,'di sebalik kejayaan seorang lelaki,ada seorang wanita'

wanita juga pencorak masa depan
dari rahim nya datang dan lahir generasi masa depan
kata hukamak,
'wanita adalah tunggak negara.jika mereka rosak,maka rosaklah negara.
jika mereka baik maka baiklah sesebuah negara itu.'
wanita juga punca segala fitnah
terutama bagi lelaki yg lemah imannya

namun begitu
wanita juga bisa tampil bijak dan matang
jika dialasi dengan syariat Islam
malah datangnya Islam membebaskan perempuan dari belenggu jahiliyah
yg mana mereka menindas kaum wanita
hanya dijadikan hamba seks dan hamba abdi
malah turut dibunuh anak perempuan
kerana bagi mereka amatlah malu memilikinya

dunia sekarang
semakin ramai wanita yg tampil berjaya
dalam pelbagai bidang
namun begitu
masih juga dengan kelemahan kita
hanya lelaki yg bisa memimpin
kerana itu tanggungjawab mereka
barangsiapa yg mengabaikannya
kelak disoal di akhirat
kerana ia adalah amanah
*yg penting perempuan tak sesuai memerintah
emosi melebihi kewarasan pemikiran
sebab tue ketua keluarga hanya di bahu lelaki
dan kuasa talak hanya pada kaum adam

teringat pulak time ustazah sekolah ajar hukum talak n rujuk
bab perkahwinan dalam pendidikan islam
hehee
'kalaulah perempuan ada kuasa jatuh talak,
mau setiap hari jatuh talak 2,then esok lusa rujuk semula..!!'
hahahahahaha
betol3....mulut nie senang jek membuat keputusan
esok or lusa baru nak fikir balik
time 2 kalau dah terlajak
baru lah nak menyesal
uish3

sekian sahaja sedikit hal berkenaan satu makhluk Allah nie
heheehehe
hanya lah ilmu umum yg kalau tak silap
semua pown sedia maklum kot hal2 nie
hehehe
takpelaaaaa
sje nak bagi penuh entry blog
hua3
n mengisi masa terluang
*errrrr,tak terluang kot,tapi sje buat2 terluang....heeeeeeeee=P

orait.....till next post
salam=)

No comments:

Post a comment